Bem József megyei matematikaverseny
2022/2023

Tájékoztató

Versenykiírás 2022/2023-es tanév

Az idei esztendőben 27. alkalommal kerül megrendezésre a Bem József megyei matematikaverseny. A járványhelyzet miatt egy év kimaradt, a tavalyi évben pedig rendhagyó módon bonyolítottuk le ezt a neves rendezvényt.
Idén a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét visszatérünk a kétfordulós rendszerhez. Először a körzeti forduló, majd a megyei döntő kerül megrendezésre.

A verseny célja: A gyerekek képesek legyenek a szöveges feladatok megoldásai során gondolataikat lefordítani a matematika nyelvére, fejlõdjön logikus gondolkodásuk, s az így megszerzett képességeket kamatoztatni tudják további tanulmányaikban vagy akár az életük során más területeken is.

A verseny résztvevõi: Általános iskola 2-8. osztályos tanulói
A verseny lebonyolítása: A körzeti fordulóban minden jelentkező a saját iskolájában oldja meg a feladatokat, majd a versenyt követő egy napon belül az iskolák képviselői eljuttatják a körzeti helyszínekre a feladatlapokat. A javítást a körzeti helyszínek matematika munkaközösségei végzik. A körzeti fordulóból évfolyamonként az első 30 helyezett diák kap meghívást a megyei döntőre.
A körzeti forduló idõpontja: 2023. március 28. kedd 14.00
A megyei döntő idõpontja: 2023. április 18. kedd 14.30
A megyei döntő helyszíne: Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém, Aradi vértanúk útja 2.
Nevezési határidõ: 2023. február 28. kedd éjfélig
Nevezési díj: A kialakult gazdasági helyzet miatt nem tervezzük.
Nevezés: Kizárólag a honlapon a REGISZTRÁCIÓ/NEVEZÉS menüpontban. Minden résztvevő iskola válasszon ki egy körzeti helyszínt, ahová regisztrálja magát (ez csak formális). Így az összesítés könnyebben megy majd. Ténylegesen viszont a saját iskolájában versenyez.
A verseny szabályai: A versenyen egyrészt kidolgozást igénylõ szöveges feladatokat, másrészt logikai fejtörõket, igaz-hamis kijelentéseket, keresztrejtvény, totó, találós kérdés típusú feladatokat kell megoldani. A teljes munkaidő 2-3. évfolyamon 45 perc, 4-8. évfolyamon 60 perc. A feladatokat a feladatlapon oldják meg a gyerekek az utasításoknak megfelelõen.
A verseny feladatsorai a verseny napján 23:00 órától, a feladatok megoldásai később lesznek elérhetők a verseny honlapján.
Bármilyen írásos reklamációt a megoldó kulcs megjelenése után, 3 napon belül tudunk figyelembe venni, melyeket a miklosadi@gmail.com e-mail címre küldhetnek.

Ha a versenyen valaki nem tud megjelenni (betegség vagy egyéb hiányzás miatt) helyette a helyszínen nevezhet más, ugyanolyan évfolyamú tanuló (természetesen azonos iskolából).

Pontozás: A javítási útmutatóban leírtak alapján. Természetesen más, a megoldókulcstól eltérõ, de helyes megoldást is elfogadunk. Azonos pontszám esetén a legmagasabb pontszámú feladatban elért pont számít, ha ez is megegyezik ,akkor a következõ magasabb pontszámú feladat dönt és így tovább. Ha minden feladat megegyezik, holtverseny alakul ki. A körzeti fordulón elért pontszámokat továbbviszik a versenyzők a megyei döntőre. (Az első 30 helyezett). A megyei döntőn szerzett pontokat súlyozva számítjuk (1,25-dal szorozzuk), a végeredmény a két forduló összpontszámából tevődik majd össze.
Díjazás: Évfolyamonként az 1-10. helyezett diák és felkészítő pedagógus díjazására kerül sor.
Az eredményhirdetésre meghívott tanulók névsora a honlapunkon lesz megtalálható.

Eredményhirdetés időpontja: 2023. május 10. szerda 15.00 (új időpont!)
Eredményhirdetés helyszíne: Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém, Aradi vértanúk útja 2.

Egyéb információk: Honlapunkon és telefonon: 88/560-685