„Ki miben tudós?”


Röviddel az őszi szünet után kaptuk az értesítést, hogy a Noszlopy Gáspár Gimnázium szervezésében megrendezésre kerül a ,,Ki miben tudós?” vetélkedő, ezúttal a csillagászat témakörében. A versenyre két csapattal jelentkeztünk, mindkettő a 6.a osztályból állt össze. Az egyik csapat volt a Csillag-Ászoké (tagjai: Bangó Bálint, Fülöp Tamás, Illés Sándor, Kovács Bertalan), míg a másik a Feketelyuk (tagjai: Óvári-Nagy Zsófia, Scandura Chiara, Bagi Bence, Fülöp Tamás). A verseny előtt volt egy előzetes feladat, mégpedig az, hogy a Naprendszerről kellett készíteni egy rajzot, montázst, makettet vagy akár tablót.

A Feketelyuk csapata egy montázst készített, amihez Zsuzsa nénitől (dr. Horváth Lászlóné) is kaptak tanácsokat. A munkájuk alapját egy fekete lap adta, amire fröcsköléssel elkészítették a csillagokat. Az egyik sarokba került a Nap, majd onnan kiindulva a nyolc bolygó, amelyeket színes papírokból vágtak ki. Ezt úgy készítették el, hogy ki lehetett hajtani, és belül pedig el lehetett olvasni az egyes bolygók jellemzőit. A Csillag-Ászokkal egy tablót készítettünk. Kartonra ragasztottuk rá az alapot adó kék papírt, majd erre félbevágott nikecell-golyókból elkészítettük az égitesteket: a Napot, a nyolc bolygót, a Föld kísérőjét, a Holdat, és a Jupiter legnagyobb holdját, az Io-t. A gyerekek nagyon lelkesen álltak az elkészítéshez: festették a bolygókat, készítették a feliratokat. Ez utóbbiakkal magyarázatot készítettünk a Naprendszerünk bemutatásához: minden égitesthez odaírtuk a nevét, illetve a bolygóknál a csillagászati jeleiket is feltüntettük. Továbbá felirattal jeleztük, hogy melyek a kőzet-, és melyek a gázbolygók.

Hamarosan elérkezett a verseny napja. Bagi Bence és Illés Sándor szüleinek köszönhetően könnyen eljutottunk – az elkészült munkákkal együtt – a helyszínre. Rövid várakozást követően elkezdődött a vetélkedő. Az első feladat az volt, hogy minden csapat (összesen nyolc) bemutatta a munkáját, röviden beszélve a Naprendszerről. Utána tíz feladat következett, amelyek között volt keresztrejtvény, totó, képkereső, fogalom meghatározás is, sőt olyan is amelynél angolul vagy németül kellett leírni a megoldást. Miután mind a tíz feladat lement, és a zsűri összesítette a pontszámokat, egy kis előadást hallgathattunk meg. Végül pedig megtörtént az eredményhirdetést, amely alapján kiemelkedő eredményt ért el mindkét csapatunk!

Sikerült megszereznünk az első két helyezést!

A versenyt a Csillag-Ászok nyerték meg, míg a második helyen végzett a Feketelyuk csapata. A jutalmak átvétele után elindultuk haza, és a gyerekek nagy lelkesedéssel beszélték meg az élményeiket. Nagyon jól érezték magukat, és ha lesz rá lehetőség, akkor jövőre ismét beneveznének a versenyre!